Voorbehouden handelingen

Een deel van onze bijscholingen vallen onder zogenoemde voorbehouden handelingen. Voorbehouden handelingen zijn verpleegtechnische handelingen die alleen bevoegde zorgverleners mogen uitvoeren. Een aantal voorbehouden handelingen zijn tevens risicovol. Welke risicovolle handelingen voorbehouden zijn, staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Lees hier meer informatie over het verschil tussen risicovolle handelingen en voorbehouden handelingen.

Overzicht voorbehouden handelingen

Er zijn 14 categorieën voorbehouden handelingen en 5 verschillende beroepsgroepen die verschillende van deze handelingen zelfstandig mogen uitvoeren. Op deze pagina is een overzicht van voorbehouden handelingen en beroepsgroepen te vinden.

Verpleegtechnische handelingen

Onder verpleegtechnische handelingen vallen o.a. voorbehouden handelingen zoals injecteren, katheteriseren, puncteren en maagsonde inbrengen en risicovolle handelingen zoals trachea verzorgen, stomazorg, zuurstof toedienen en medicatie via sonde toedienen.

Bevoegd

Voor zowel risicovolle als voorbehouden handelingen geldt dat je als zorgverlener bevoegd en bekwaam moet zijn om ze uit te voeren.
Bevoegd ben je als je opgeleid bent voor een handeling. Dat wil zeggen dat je hebt geleerd hoe je een handeling moet uitvoeren en je hiervoor een diploma of certificaat hebt gekregen. Je moet zelf zorgen dat je bevoegd blijft. Dat wil zeggen dat je BIG-geregistreerd moet blijven. Als je niet meer BIG-geregistreerd bent, ben je namelijk ook niet meer bevoegd. Je moet je elke vijf jaar opnieuw laten registeren voor de BIG. Als je niet meer geregistreerd bent, kun je je wel weer laten bijscholen en herregistratie in het BIG-register aanvragen. Lees hier meer over regels rondom voorbehouden handelingen. 

Bekwaam

Bevoegd betekent niet hetzelfde als bekwaam. Je bent als zorgmedewerker zelf verantwoordelijk voor je eigen professionele handelen. Het is dan ook je eigen verantwoordelijkheid (en die van de zorgorganisatie) om te beoordelen of je bekwaam bent. Maar wanneer ben je bekwaam?
Je bent bekwaam als je het gevoel hebt dat je de handeling beheerst. Het gaat daarbij om de technische handeling op zich, maar Ă³Ă³k om alles erom heen. Denk daarbij aan kennis over het doel van de handeling, inschatten van de gevolgen van de handeling, risico’s, bijwerkingen, complicaties en weten hoe te reageren bij complicaties.
Bekwaamheid moet je op peil houden. Als het lang geleden is dat je een handeling hebt gedaan, dan kan het zijn dat je niet meer bekwaam bent. Je kunt dan opnieuw bekwaam worden door een bijscholing te volgen.

Aanbod bijscholingen

Voor de zorgsector biedt Zorgcollege opleidingen en bijscholingen op mbo niveau 2, 3 en 4. De mbo-bijscholingen van Zorgcollege zijn V&VN erkend. Klik op de lijst met bijscholingen voor meer informatie.
Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals.

Daarom Zorgcollege

Adviesgesprek

Twijfel je of werken in de zorg de zorg bij jou past? Neem contact op met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.