Met de bbl-opleiding Helpende Zorg en Welzijn (HZW) van Zorgcollege leggen deelnemers de basis voor een carrière in de zorg. De verkorte mbo-opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. Binnen 6 maanden werken én leren, behalen deelnemers het niveau 2 diploma Helpende Zorg en Welzijn (dienstverlening).
Met het diploma Helpende Zorg en Welzijn op zak ondersteunen medewerkers van jouw organisatie de cliënt waar hij of zij dat nodig heeft. Of dat nu is in een verzorgingshuis, thuiszorg, kinderopvang of op een dagbesteding voor verstandelijke gehandicapten. Als zorgprofessional zijn zij van toegevoegde waarde. Voor de organisatie, cliënten én collega’s.

Jouw werk als Helpende zorg en welzijn

Een Helpende Zorg en Welzijn kan overal uit de voeten. Waar ze ook werken, de zelfredzaamheid van cliënten staat altijd centraal.

Hoewel de taken variëren per zorginstelling en doelgroep, geldt overal dat de zorgprofessional alles zorgvuldig afstemt met collega’s, mantelzorgers en andere direct betrokkenen. Vanuit het vooraf opgestelde zorgplan ondersteunt de medewerker  de cliënt waar hij of zij dat nodig heeft. Een Helpende creëert een fijne woonomgeving voor de cliënt van de zorginstelling. Ook op sociaal en recreatief vlak zijn zij van toegevoegde waarde. Zo organiseren en stimuleren zij activiteiten en  nemen ze met het regelen van vervoer een sociale drempel weg.

Over Helpende Zorg en Welzijn

Duur

6 maanden

Kosten

€ 2945,00

Toelating

Niveau

Type

Doelgroep

Diploma

Doorstromen

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn geeft medewerkers een solide basis!

Zo ziet de opleiding Helpende Zorg en Welzijn eruit

Een deelnemer aan de opleiding Helpende niveau 2 leert veel in de praktijk waar hij of zij werkzaam is. Niet voor niets zetten we in op de beroepspraktijkvorming (BPV). Studenten kunnen de theorie direct toepassen in de praktijk en leren daardoor snel. Alle lessen, instructies en workshops sluiten aan bij de beroepsexamens.

Zo ziet een week van de opleiding Helpende eruit:

 • 1 lesdag per week;  
 • 2 praktijkdagen;  
 • 1 zelfstudiedag.  

Over de lesdagen van Zorgcollege 

De lesdagen benut Zorgcollege voor moderne themalessen van deskundige docenten. Met zelf nog één been in de praktijk maken deze docenten deelnemers aan de opleiding wegwijs in disciplines als omgangskunde, communicatietechnieken, algemene dagelijkse verrichtingen en methodisch werken.  

 

Over de praktijkdagen  

De praktijkdagen worden uitgevoerd  op de eigen werkplek. Daar leren de studenten werkzaamheden voorbereiden, ondersteuning bieden binnen de woonomgeving van de cliënt en administreren.

Om de opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2) te kunnen volgen, voldoe je aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent je minimaal 18 jaar
 • Je hebt stage/werk bij een SBB-erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week
 • Taal en rekenen op niveau 1F-2F
 • Je hebt een passende beroepshouding en motivatie voor het zorgvak

Daarnaast moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

 • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of
 • kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • Je hebt een diploma entreeopleiding (niveau 1) of basisberoepsopleiding (niveau 2).
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Dit bewijs heeft de overheid erkend.
 • Certificaat C0039

Over Zorgcollege

Zorgcollege is een gespecialiseerde opleider in de zorg. Door een uitgekiend vrijstellingenbeleid kunnen ervaren zorgprofessionals bij Zorgcollege deze mbo-opleiding versneld volgen. In tegenstelling tot andere opleiders in dit vakgebied kiest Zorgcollege ervoor om verkort, klassikaal en kleinschalig onderwijs aan te bieden voor ervaren zorgprofessionals. De opleiding wordt gegeven door gekwalificeerde docenten afkomstig uit de zorgpraktijk. Zorgen voor elkaar. Dat is de meerwaarde van Zorgcollege.

 

Zorgcollege is gespecialiseerd in verkorte mbo-zorgopleidingen voor volwassenen. Praktisch vaardigheidsonderwijs combineren we met moderne themalessen.

 

Docenten van Zorgcollege

Je krijgt les van gedreven en betrokken docenten uit de zorgpraktijk. Docenten die het zorgvak verstaan. Ze zijn je metgezel, nemen je mee en laten je ervaren wat het is om als zorgprofessional te werken. Zo krijg je praktisch en dagelijks toepasbaar gereedschap waarmee je verder komt.

 

De praktijklokalen van Zorgcollege zijn zo ingericht dat je tijdens de opleiding alle praktijkvaardigheden en -handelingen van de Helpende Zorg en Welzijn kunt oefenen in een realistische context.

 • Ruim 25 jaar dé opleider in de zorg.
 • Meer dan 70.000 zorgprofessionals in Nederland opgeleid.

 

Crebo erkende mbo-opleidingen

De mbo-opleidingen van Zorgcollege zijn opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (crebo). Het diploma Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn van Zorgcollege is hiermee wettelijk beschermd.

 

Zorgcollege is lid van de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen (NRTO). Onze bijscholingen en opleidingen voldoen hiermee aan de acht kwaliteitseisen van het NRTO-Keurmerk.

 

 Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Eén van de belangrijkste onderdelen van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn is de beroepspraktijkvorming (bpv). Niet voor niets werk je 2 dagen per week bij jouw leerbedrijf. Je bpv-leerbedrijf kies je zelf. Zo maak je zelf al een keuze in wat voor type zorginstelling of organisatie en met welke doelgroep je wilt werken.

 

Binnen de opleiding krijg je van Zorgcollege een bpv-begeleider toegewezen. Je bpv-begeleider vormt de schakel tussen jou, het leerbedrijf en Zorgcollege.

 

Een bpv leerbedrijf vinden

Om te kunnen starten met je opleiding heb je een BPV-plaats nodig bij een erkend leerbedrijf. Heb je deze nog niet, dan kun je niet starten. Voor het vinden van een erkende BPV-plaats kun je zoeken op de website  www.stagemarkt.nl. Uiteraard willen wij jou ook voorstellen bij zorgorganisaties waar wij mee samenwerken.

 

De bpv-periode van de versnelde opleiding is opgedeeld twee fases; een ontwikkelingsgerichte fase en een examenfase. In de ontwikkelingsgerichte fase leer je – in de praktijk – de basisvaardigheden die horen bij het vak van Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn. Na het succesvol afsluiten van de ontwikkelingsgerichte fase, word je toegelaten tot de examenfase. De aangeleerde vaardigheden worden in deze fase geëxamineerd.

 

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is succesvol afgerond als je alle toetsen en examens hebt behaald. Hierna ontvang je het diploma Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 van Zorgcollege.

Investering opleiding Helpende Zorg en Welzijn

De voornaamste investering heb je al gedaan. Je beschikt namelijk over voldoende werk- en levenserving om de laatste stap te zetten naar het diploma Helpende Zorg en Welzijn. Okay, de opleiding duurt een half jaar. En ja, aan deze opleiding zijn kosten verbonden. Maar als je ziet welk toekomstperspectief je voor jezelf creëert met dit diploma dan ben je snel overtuigd. Je investeert in je toekomst.

 

De kosten voor de versnelde opleiding Helpende Zorg en Welzijn zijn [zorgcollege_cursus_eigenschap veld=Prijs]. Dit is exclusief kosten € 215 examengeld en € 115,-) voor alle licenties en werkmaterialen.

 

De boeken dien je zelf te kopen. Deze zijn te bestellen bij www.kettenis.nl. Klik op deze website op “Bestellen” en daarna op het logo van Zorgcollege. Klik vervolgens op de opleiding die je gaat volgen. Je ziet dan alle boeken inclusief licenties die je nodig hebt. Klik op “bestel heel pakket” en doorloop de stappen op het scherm.

 

De opleiding kan ook in maximaal 6 termijnen worden betaald. Je kunt dit regelen via Flanderijn, onze incasso partner. Zie Leveringsvoorwaarden.

Het werk als Helpende Zorg en Welzijn

Een gediplomeerd medewerker Helpende Zorg en Welzijn draagt direct bij aan de zorg voor de cliënt, werkt veel samen met collega’s en is het aanspreekpunt voor familie en vrienden van de cliënt.  Flexibiliteit en inlevingsvermogen spelen hierbij een belangrijke rol. Deelnemende medewerkers leren tijdens de opleiding snel schakelen tussen de verschillende facetten van zorgverlening en weet precies wat de cliënt wil en nodig heeft.

Schrijf je in!

Vrijwilliger(s) of zij-instromer(s) inschrijven voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn? Deze versnelde bbl-opleiding ronden deelnemers binnen 6 maanden af. Vul het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met op.

Daarom Zorgcollege!

Speciaal ontwikkeld voor volwassenen.
Het hoogste slagingspercentage van Nederland.
Werken én leren.
Crebo-erkend mbo-diploma.
Al ruim 15 jaar dé opleider in de zorg.
Meer dan 70.000 zorgprofessionals opgeleid in Nederland.

Helpende Zorg en Welzijn

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek!