BBL-opleidingen in de zorg

Bij mbo-opleidingen bestaan er drie soorten leerwegen: BOL, BBL en derde Leerweg. BOL staat voor de Beroeps Opleidende Leerweg, BBL staat voor de Beroeps Begeleidende Leerweg en de derde leerweg kent wel hetzelfde examenprogramma, maar er worden geen eisen gesteld aan de vorm van het onderwijs.

Wat is het verschil tussen BOL, BBL en derde leerweg?
En wat is er speciaal aan Zorgcollege?

De BOL is voor jongeren

Als je een BOL-traject volgt, dan heb je de juridische status van een student / scholier. Tijdens je opleiding doe je praktijkervaring op door een of meerdere stages te lopen bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel BPV (beroepspraktijkvorming) genoemd. Tenminste 20% van de BOL-opleiding moet uit stage bestaan. Hierdoor is dit traject zeer praktijkgericht. Het slagingspercentage bij de BOL-opleidingen is sterk afhankelijk van de school waar deze wordt gevolgd.

De BBL is vooral voor volwassenen

Als je een BBL-traject volgt ga je juist veel werken en ben je een dag per week op school. Je doet nog meer praktijkervaring op doordat je minimaal 610 uur van je studietijd bij een erkend leerbedrijf stage loopt. Je zult bij een mbo-opleiding in de BBL-variant meer contact met collega’s en minder met studiegenoten hebben. Het slagingspercentage bij de BOL-opleidingen is sterk afhankelijk van de school waar deze wordt gevolgd.

De derde leerweg wordt vooral ingezet voor online leeraanbod

De derde leerweg geeft de mogelijkheid door zelfstudie en afstand leren je voor te bereiden op de examinering. Veel aanbieders verzorgen ook praktijkdagen om het afstandsleren te ondersteunen. Deze vorm van studeren vereist veel zelfdiscipline en is ook minder geschikt voor de opleidingen in de zorg. Het slagingspercentage bij de derde leerweg komt landelijk bij geen enkele aanbieder boven de 20%.

BBL-opleidingen bij Zorgcollege

De mbo-opleidingen bij Zorgcollege zijn allemaal BBL-opleidingen die zijn opgezet voor volwassenen met werkervaring en een beeld van de zorg. Je combineert je werk of stage met één dag per week naar school. Jouw eerder opgebouwde competenties en kennis vertaalt zich in sterk verkorte opleidingen van hoge kwaliteit. Dit uit zich onder meer in slagingspercentages tot 91 procent.

We hebben per niveau verschillende BBL-opleidingen:

[zorgcollege_agenda]

Daarom Zorgcollege

Adviesgesprek

Twijfel je of werken in de zorg de zorg bij jou past? Neem contact op met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.