Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie

CZO-erkende opleiding

Uitstroomopleiding Verzorgende-IG

De erkende opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) is een vervolgopleiding voor Verzorgende IG. Het biedt een verdieping op je diploma in het werken met psychogeriatrische cliënten. We werken met actuele en herkenbare situaties uit de praktijk. De opleiding bevat 15 lesdagen (van 7 uur) en heeft een doorlooptijd van 33 weken.

Inschrijven

Er zijn nu nog geen nieuwe data bekend. Op de hoogte blijven van nieuwe data? Stuur ons een bericht met je contactgegevens en je opleidings- of cursuskeuze.

Het beroep Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie
De opleiding sluit aan bij de beroepscompetenties voor Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie.

De opleiding GVP voor Verzorgende-IG

Over Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie

Als GVP’er krijg je extra taken en verantwoordelijkheden. Je werkt in de directe zorg voor cliënten met psychogeriatrische problemen. Daarnaast ben je inhoudelijk deskundig in de psychogeriatrie en vanuit die rol adviseer je collega’s, mantelzorgers en vrijwilligers.

Een belangrijk onderdeel van je werk is dat je zorgt voor de kwaliteit van leven van een psychogeriatrische cliënt. De functie is een herkenbare functie in de VVT-branche (verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg). Je komt te werken in multidisciplinaire teams of je werkt als expert in een kleinschalige woongroep.

Inhoud opleiding

De opleiding is verdeeld over 4 modules. Deze modules zijn:

Module 1 Psychogeriatrische kennis

 • Dementie
 • Multi- en comorbiditeit
 • Psychiatrische aandoeningen
 • Verslaving en middelengebruik
 • Psychofarmaca en polyfarmacie

Module 2 Kwaliteit van leven

 • Informatie verzamelen over PG-cliënten
 • Risicosignalering
 • Psychogeriatrische benaderingswijzen
 • Onbegrepen gedrag
 • Wet zorg en dwang
 • Omgaan met agressie
 • Oefenen met een acteur

Module 3 Samenwerken

 • Multidisciplinair werken
 • Begeleiden van collega’s en vrijwilligers.
 • Samenwerken met mantelzorgers

Module 4 De organisaties

 • Woon- en zorgvoorzieningen voor PG-cliënten
 • Zorgvernieuwing en beleid
 • Werken aan kwaliteit

Toelating opleiding GVP voor Verzorgende-IG
Deze opleiding staat open voor deelnemers met een diploma Verzorgende-IG. Daarnaast moet je minimaal een jaar werkervaring hebben als verzorgende in de psychogeriatrie. Je moet een werkplek hebben als verzorgende waar je jouw BPV-uren kunt werken.

Heb je een verouderd diploma? Dan kun je op www.s-bb.nl controleren op welk niveau het nu wordt geschaald.

Zorgcollege is lid van de Nederlandse Raad voor Trainigen en Opleidingen (NRTO). Onze bijscholingen en cursussen voldoen aan de acht kwaliteitseisen van het NRTO-Keurmerk.

Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals.

Beroepspraktijkvorming
Deze opleiding draait om de beroepspraktijkvorming (BPV). De BPV vindt plaats bij de instelling waar je werkt of bij het door jou gekozen leerbedrijf. Binnen de opleiding krijg je van Zorgcollege een BPV-begeleider toegewezen. Je BPV-begeleider vormt de schakel tussen jou, het leerbedrijf en Zorgcollege.

De BPV moet plaatsvinden bij een SBB-erkend leerbedrijf. Je werk- of BPV-omgeving en doelgroep kies je zelf. Gedurende de opleiding loop je minimaal 400 BPV-uren bij een erkende leerwerkplek. Dit komt neer op 16 uur per week.

Daarnaast heb je nog circa één dag per week nodig voor zelfstudie en ga je één dag per week naar school. Er wordt van je verwacht dat je zelf je BPV-plaats regelt. Op individuele gronden, bijvoorbeeld bij voldoende aantoonbare relevante werkervaring, kan worden afgeweken van de duur van de BPV.

Het vinden van een BPV-plaats
Voor het vinden van een erkende BPV-plaats kun je zoeken op de website www.stagemarkt.nl. Heb je bij aanvang van je opleiding nog geen geschikte BPV-plaats gevonden, bespreek dit dan zo snel mogelijk met je BPV-begeleider.

Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals.

Erkenning
De opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie is CZO-erkend. Met deze erkenning kunnen we een officieel door de branche erkend diploma uitgeven met een bijbehorende speld.

Zorgcollege is een crebo-geregistreerde onderwijsinstelling. Hiermee staan wij borg voor de kwaliteit en actualiteit van de opleiding. Het lesmateriaal betrekken we van de erkende opleidingen, waardoor de bijscholing nauw aansluit op de wettelijke eisen die gelden voor het zorgvak. De opleiding worden verzorgd door gekwalificeerde docenten die afkomstig zijn uit de zorgpraktijk.

Zorgcollege is lid van de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen (NRTO). Onze opleidingen en bijscholingen voldoen aan de acht kwaliteitseisen van het NRTO-Keurmerk.

Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals.

Kosten opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie
De opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie kost € 1.895,-. Betalen in drie maandelijkse termijnen van € 695,- per termijn is ook mogelijk.
Het bedrag is exclusief het lesmateriaal. De kosten van het lesmateriaal zijn € 84,90. Voor deze opleiding zijn de volgende boeken verplicht aan te schaffen:

Je kunt deze boeken bestellen vanaf de webshop van uitgeverij Malmberg.

Aftrekposten voor mbo-studenten in de zorg 
Iedereen heeft recht op betaalbaar en gedegen beroepsonderwijs. Als je een opleiding voor jouw (toekomstige) beroep volgt dan mag je alle studiekosten hiervoor fiscaal in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek. Er geldt alleen een drempel van € 250, -. Let op, deze regeling wijzigt in 2022! Lees hier meer over de aftrekposten voor mbo-studenten in de zorg.

Highlights

Duur: 15 lesdagen (van 7 uur)

Toelating: Diploma Verzorgende-IG niveau 3

Kosten: € 1.895,-

CZO-erkende opleiding

College Zorg Opleiingen