Doktersassistent

De verkorte BBL-opleiding Doktersassistent is een mbo niveau 4 opleiding voor volwassenen. De opleiding volg je in de zorgpraktijk (BBL). Daarnaast ga je één dag per week naar school. Met ervaring en vooropleiding in de zorg ontvang je vrijstellingen, waardoor je versneld de opleiding Doktersassistent in 18 maanden kunt afronden.

Vanaf 1 augustus 2016 is het herziene kwalificatiedossier voor mbo opleidingen ingevoerd. Lees er meer over op de pagina over kwalificatiedossier.

Inschrijven

Het beroep Doktersassistent niveau 4

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor de patiënten aan de telefoon en aan de balie. Je zorgt ervoor dat een patiënt snel de juiste zorg krijgt en dat de wachttijden kort blijven. Je regelt het dagelijks spreekuur, beantwoordt telefoontjes en ontvangt de patiënten. Je assisteert de arts, voert kleine medisch technische handelingen uit en verzorgt de administratie. Je kunt zowel zelfstandig als in een team werken en hebt een sociale en dienstverlenende instelling.

Doktersassistenten vind je op tal van plaatsen in de gezondheidszorg. Denk aan een huisartsenpraktijk of een huisartsenpost, maar ook aan een (poli-) kliniek, de sociale gezondheidszorg, in een gezondheidscentrum, de jeugdgezondheidszorg, een bloedtransfusiedienst, een laboratorium of een medische dienst.

De mbo-opleiding Doktersassistent – BBL

Tijdens de opleiding krijg je te maken met verschillende algemene vakken als Engels, rekenen en burgerschap én met taken die bij het beroep doktersassistent horen. Denk daarbij aan de volgende beroepsgerichte taken:

 • de hulpvraag in behandeling nemen
 • assisteren bij de uitvoer van medische handelingen
 • voorlichting en advies geven
 • zorgen voor de planning en administratie van de praktijk

Gedurende het theoretische deel van je versnelde opleiding Doktersassistent, ga je één vaste dag per week naar school. Elk theoretisch blok wordt afgesloten met een toets of examen. De BPV-periode (beroepspraktijkvorming) is opgedeeld in twee fases; een ontwikkelingsgerichte fase en een examenfase.  In de ontwikkelingsgerichte fase leer je – in de praktijk (BBL)- de basisvaardigheden die horen bij het vak van mbo-Doktersassistent. Na het succesvol afsluiten van de ontwikkelingsgerichte fase, word je toegelaten tot de examenfase. De aangeleerde vaardigheden worden tijdens deze fase geëxamineerd. De opleiding is succesvol afgerond als je alle toetsen en examens hebt behaald. Hierna ontvang je het diploma mbo-Doktersassistent niveau 4 van Zorgcollege.

Meerwaarde van Zorgcollege

Zorgcollege is een gespecialiseerde opleider in de zorg. Door een uitgekiend vrijstellingenbeleid kunnen ervaren zorgprofessionals bij Zorgcollege deze mbo-opleiding versneld volgen. In tegenstelling tot andere opleiders in dit vakgebied kiest Zorgcollege ervoor om verkort, klassikaal en kleinschalig onderwijs aan te bieden voor ervaren zorgprofessionals. De opleiding wordt gegeven door gekwalificeerde docenten afkomstig uit de zorgpraktijk. Zorgen voor elkaar. Dat is de meerwaarde Zorgcollege.

Leerwijze

Zorgcollege is gespecialiseerd in verkorte mbo-zorgopleidingen voor volwassenen. Praktisch vaardigheidsonderwijs combineren we met moderne themalessen. Instromende studenten hebben een relevante werkervaring en vooropleiding waardoor de lessen snel tot de kern komen. In kleine groepen werk je samen met studenten die op vergelijkbaar niveau deelnemen aan de opleiding Doktersassistent.

Je krijgt les van gedreven en betrokken docenten uit de zorgpraktijk. Docenten die het zorgvak verstaan. Ze zijn je metgezel, nemen je mee en laten je ervaren wat het is om als zorgprofessional te werken. Zo krijg je praktisch en dagelijks toepasbaar gereedschap waarmee je verder komt.

De praktijklokalen van Zorgcollege zijn zo ingericht dat je tijdens de opleiding mbo-Doktersassistent niveau 4 alle praktijkvaardigheden en -handelingen van het beroep mbo-Doktersassistent kunt oefenen in een realistische context.

Toelating opleiding Doktersassistent

Toelating tot de opleiding Doktersassistent vindt plaats op basis van een intakegesprek, waarbij we kijken naar je motivatie, werkervaring en vooropleiding. De opleiding Doktersassistent is bestemd voor kandidaten die affiniteit hebben met medisch handelen. Een specifieke vooropleiding is niet verplicht.

Heb je al een EVC-traject binnen de Zorg afgesloten? Mogelijk kun je dan ook toegelaten worden tot de opleiding doktersassistent, mits je minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring op mbo niveau 4 hebt.

Heb je een verouderd diploma? Dan kun je op www.s-bb.nl controleren op welk niveau het nu wordt geschaald.

Beroepspraktijkvorming

De opleiding draait om de beroepspraktijkvorming (BPV). De BPV vindt plaats bij de instelling waar je werkt of bij het door jou gekozen leerbedrijf. Binnen de opleiding krijg je van Zorgcollege een BPV-begeleider toegewezen. Je BPV-begeleider vormt de schakel tussen jou, het leerbedrijf en Zorgcollege.

De BPV moet plaatsvinden bij een SBB-erkend leerbedrijf. Je werk- of BPV-omgeving en doelgroep kies je zelf. Gedurende de opleiding, ben je minimaal 3 dagen per week werkzaam bij het leerbedrijf. Daarnaast heb je nog circa één dag per week nodig voor zelfstudie en ga je één dag per week naar school. Er wordt van je verwacht dat je zelf je BPV-plaats regelt. Op individuele gronden, bijvoorbeeld bij voldoende aantoonbare relevante werkervaring, kan worden afgeweken van de duur van de BPV.

Het vinden van een BPV-plaats
Voor het vinden van een erkende BPV-plaats kun je zoeken op de website www.stagemarkt.nl. Heb je bij aanvang van je opleiding Doktersassistent nog geen geschikte BPV-plaats gevonden, bespreek dit dan zo snel mogelijk met je BPV-begeleider.

CREBO Erkende mbo-Opleidingen
De mbo-opleidingen van Zorgcollege zijn opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het diploma van Zorgcollege is wettelijk beschermd. Net zoals bij een Regionaal Opleidingen Centrum (ROC), voldoet Zorgcollege aan alle eisen die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hieraan stelt. Het belangrijkste verschil is dat Zorgcollege praktijkopleidingen biedt, waarbij de student een werkend leertraject volgt. Je gaat één dag in de week naar school en je loopt twee of meer dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. Zorgcollege werkt uitsluitend met gekwalificeerde docenten afkomstig uit de zorgpraktijk.

Zorgcollege is lid van de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen (NRTO). Onze opleidingen en bijscholingen voldoen aan de acht kwaliteitseisen van het NRTO-Keurmerk.

Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals.

Kosten opleiding mbo-Doktersassistent
De opleiding mbo-Doktersassistent niveau 4 kost € 5.950, – bij éénmalige betaling. Dit is exclusief kosten examengeld (€ 250,-) en boekengeld (€ 395,-) voor alle benodigde lesboeken, licenties, readers, werkmappen en BPV-materialen.

De opleiding kan ook in 12 of 24 maandelijkse termijnen worden betaald.

Klik hier voor meer informatie.

De Belastingdienst vergoedt je studiekosten! 
Iedereen heeft recht op betaalbaar en gedegen beroepsonderwijs. Als je een opleiding voor jouw (toekomstige) beroep volgt dan mag je alle studiekosten hiervoor fiscaal in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek. Er geldt alleen een drempel van € 250, -. Tot de studiekosten behoren alle kosten die betrekking hebben op de opleiding, zoals lesgeld, examengeld, studieboeken, naslagwerken en overig studiemateriaal.

Vergoedingen werkgever/leerbedrijf
Je werkgever of leerbedrijf kan in aanmerking komen voor loonkostensubsidie en subsidie praktijkleren tot €2.500,-. Dit kan als je gedurende de opleiding een bbl-dienstverband hebt met een door SBB-erkend leerbedrijf. Kijk voor verdere informatie en voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Bij BBL-opleidingen is het aanvragen van studiefinanciering niet mogelijk. Wel kun je de opleidingskosten terugontvangen via een belastingteruggaaf. Je werkgever of leerbedrijf kan in aanmerking komen voor vermindering loonbelasting en gebruikmaken van stagefondsen. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Voor werkgevers.

 • Startdatum Donderdag 03 oktober 2019
  Locatie Zorgcollege Rotterdam
  Adres Mariniersweg 261
  Postcode & Plaats 3011 NM Rotterdam
  Kaart Bekijk locatie op de kaart
  Bijzonderheden introductiedag, vaste lesdag wordt na intake bepaald
  Inschrijven

Highlights

Duur: 18 maanden

Toelating: Affiniteit met medisch handelen

Kosten: € 5.950,-

 Crebo-erkende BBL opleiding