Incompany:
Maagsonde, Stoma en Katheteriseren

1-daagse cursus voor zorgprofessionals

✓ Op locatie
✓ Werken én leren in de zorg
✓ Behaal een certificaat en V&VN accreditatiepunten
De bijscholing Maagsonde, Stomazorg en Katheteriseren is speciaal ontworpen voor de Verzorgende IG en Verpleegkundige. Ideaal om bevoegd te blijven voor het BIG-register, als opfriscursus of als verdieping van het diploma Verzorgende IG of Verpleegkundige.

Over Maagsonde, stomazorg en katheteriseren

De bijscholing Maagsonde, stomazorg en katheteriseren is verdeeld over 1 dag en beslaat ongeveer 7 uur. De geschatte tijd aan zelfstudie is ongeveer 4 uur. Deze bijscholing behandelt de volgende onderwerpen:

Katheteriseren

 • Katheteriseren man/vrouw
 • Blaasspoelen
 • Suprapubische verblijfskatheter verzorgen en verwisselen

 

Maagsonde en sondevoeding

 • Neus-maagsonde inbrengen en verwijderen
 • PEG-sonde verzorgende en verwisselen
 • Sondevoeding toedienen
 • Installeren van de voedingspomp
 • Medicatie via de sonde

 

Verzorgen van de stoma

 • UP/AP verzorgen
 • Materiaal gebruik
 • Spoelen en laxeren (darmirrigatie)

Over de opleiding

Aantal deelnemers

Locatie

Kosten

Toelating

Niveau

Type

Zorgcollege, hart voor de zorg!

Toets

De behandelde onderdelen van deze voorbehouden handelingen worden in een oefensituatie getoetst aan de hand van Vilans protocollen. Het certificaat ontvangen de deelnemers twee weken na afloop van de bijscholing. Hierop zijn alle onderdelen waarvoor zij zijn geslaagd duidelijk aangegeven.

De waarde van de bijscholing Maagsonde, stomazorg en katheteriseren

Deze bijscholing is geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&VN. Hierdoor behalen deelnemers van de bijscholing geaccrediteerde punten die worden toegevoegd aan het kwaliteitsregister. Het certificaat van deze bijscholing geeft meerwaarde aan de huidige kwalificatie. Zij hebben aantoonbaar gewerkt aan kwaliteit en deskundigheidbevordering. En kennis verdiept. Dit is een belangrijke pre in het zorgwerkveld. Zij hebben bovendien aangetoond dat zij zichzelf verder kunt ontwikkelen.

 

Voorbehouden, risicovolle handelingen

Katheteriseren en het toedienen van medicatie via sonde zijn een risicovolle, voorbehouden handelingen (VBH). Voorbehouden handelingen zijn verpleegtechnische handelingen die alleen bevoegde zorgverleners mogen uitvoeren.

Toelating Maagsonde, stomazorg en katheteriseren

Deze bijscholing staat open voor kandidaten die minimaal in het bezit zijn van het diploma Verzorgende IG niveau 3.

Docenten van Zorgcollege

De incompany trainingen van Zorgcollege worden verzorgd door gedreven en betrokken docenten uit de zorgpraktijk. Docenten die het zorgvak écht verstaan, en weten met welke uitdagingen je soms te maken krijgt. Deelnemers krijgen tijdens de bijscholing praktisch en dagelijks toepasbaar gereedschap waarmee ze verder komen.

 • ruim 15 jaar dé opleider in de zorg.
 • Meer dan 70.000 zorgprofessionals in Nederland opgeleid.

 

Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals

Accreditatie Kwaliteitsregister V&VN

Voor de gehele bijscholing Maagsonde, stomazorg en katheteriseren is Zorgcollege geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister V&VN. In totaal kunnen deelnemers voor deze bijscholing 3 accreditatiepunten aanvragen op niveau 3 en 4 accreditatiepunten op niveau 4. Geef bij de aanvang van de bijscholing de V&VN-nummer van de deelnemers door, dan vragen wij na het behalen van het certificaat de punten op.

 

Erkend onderwijs

Zorgcollege is een crebo-geregistreerde onderwijsinstelling. Hiermee staan wij borg voor de kwaliteit en actualiteit van de bijscholing. Het lesmateriaal betrekken we van de erkende opleidingen, waardoor de bijscholing nauw aansluit op de wettelijke eisen die gelden voor het zorgvak. De bijscholingen worden verzorgd door gekwalificeerde docenten die afkomstig zijn uit de zorgpraktijk.

 

Zorgcollege is lid van de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen (NRTO). Onze bijscholingen en opleidingen voldoen aan de acht kwaliteitseisen van het NRTO-Keurmerk.

 

Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals

Investering bijscholing Maagsonde, stomazorg en katheteriseren

Een incompany training is altijd een maatwerktraining, daarom werken wij niet met een vooraf bepaalde investering per deelnemer. Vraag gerust een vrijblijvende offerte op.

Maatwerk

Vul het formulier hieronder in zodat we direct de juiste informatie hebben en zo een maatwerk aanbod kunnen doen. Na inschrijven nemen we zo snel mogelijk contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Daarom Zorgcollege!

Het hoogste slagingspercentage van Nederland.
Zorgcollege is een crebo-geregistreerde onderwijsinstelling.
Al ruim 15 jaar dé opleider in de zorg.
Meer dan 70.000 zorgprofessionals opgeleid in Nederland.
Les van gekwalificeerde docenten uit de zorgpraktijk.