Algemene dagelijkse levensverrichtingen

Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) zijn handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten. In de zorg wordt hiermee aangegeven in hoeverre iemand nog zelfredzaam is. De afkorting is ADL. Voorbeelden van ADL zijn in en uit bed komen, aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, bewegen en lopen, praten en naar het toilet gaan. Voor mensen met een beperking kunnen deze verrichtingen een dagelijkse opgave zijn.

In de zorgsector wordt gekeken naar de mate waarin mensen in staat zijn om bovenstaande verrichtingen zelf te doen of extra hulpmiddelen of zorg nodig hebben. Iemand die zelf heel weinig ADL-verrichtingen kan doen, zal veel hulp nodig hebben, misschien wel in een verpleeghuis of verzorgingstehuis. Terwijl een cliënt die weinig hulp nodig heeft, kan volstaan met hulp aan huis.

Inschrijven

Over de ADL-assistentie

Als zorgassistent werk je bij oudere, zieke of gehandicapte mensen die thuis of in een instelling wonen. Je helpt zorgvragers met de algemene dagelijkse levensverrichtingen als het assisteren bij de voeding en het wassen van de zorgvrager. Het gaat om het geven van persoonlijke assistentie bij algemeen dagelijkse levensverrichtingen in en om de ADL-woning op verzoek en op aanwijzing van de ADL-bewoner, zoals:

  • hulp bij eten of drinken (zoals het serveren van voedsel op bed en op tafel, hulp bij eten/drinken);
    verplaatsen;
  • persoonlijke hulp en toilet maken (bijvoorbeeld mondverzorging, haarverzorging, scheren, nagels knippen, kleden, hulp bij baden en toiletbezoek)

Inhoud bijscholing Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen

De cursus ADL bestaat uit twee lesdagen en behandelt de volgende onderdelen:
  • Algemene dagelijkse verzorging
  • De (oudere) zorgvrager
  • Aan- en uitkleden van de zorgvrager
  • Ondersteuning bij het wassen, verzorging en toiletgang
  • Assisteren bij eten en drinken en uitscheiding

Methode

Les en oefeningen met simulatie in het skills-lokaal.

Toelating bijscholing ADL
Iedereen met affiniteit voor de zorg kan deze bijscholing volgen.

Erkend onderwijs
Zorgcollege is een crebo-geregistreerde onderwijsinstelling. Hiermee staan wij borg voor de kwaliteit en actualiteit van de bijscholing. Het lesmateriaal betrekken we van de erkende opleidingen, waardoor de bijscholing nauw aansluit op de wettelijke eisen die gelden voor het zorgvak. De bijscholingen en cursussen worden verzorgd door gekwalificeerde docenten die afkomstig zijn uit de zorgpraktijk.

Zorgcollege is lid van de Nederlandse Raad voor Trainigen en Opleidingen (NRTO). Onze bijscholingen voldoen aan de acht kwaliteitseisen van het NRTO-Keurmerk.

Zorgcollege. Voor zorgprofessionals door zorgprofessionals. 

Kosten bijscholing ADL
De 2-daagse bijscholing Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen kost € 485,-.

Geen verborgen kosten. Dit bedrag dekt alle kosten, inclusief maximaal praktijktoetsing, lesmateriaal en certificaat.

De belastingdienst vergoedt je studiekosten! 
Iedereen heeft recht op betaalbaar en gedegen beroepsonderwijs. Als je een opleiding voor jouw (toekomstige) beroep volgt dan mag je alle studiekosten hiervoor fiscaal in aftrek brengen als persoonsgebonden aftrek. Er geldt alleen een drempel van € 250, -. Tot de studiekosten behoren alle kosten die betrekking hebben op de opleiding, zoals lesgeld, examengeld, studieboeken, naslagwerken en overig studiemateriaal.

Highlights

Duur: 2 lesdagen (1 lesdag per week)

Kosten: € 485,-